Oszczędność zamknięta w szczelnym piecu

Rozwój nowoczesnego piekarnictwa niesie ze sobą wiele usprawnień. Ilość wdrażanych rozwiązań nie jest duża, jednak gdy już jakiś wynalazek ujrzy światło dzienne jest on powszechnie uznawany i wykorzystywany. Innowacje w tym sektorze to nie tylko nowe technologie wytwarzania i przechowywania produktów. Dzisiejsi piekarze wykorzystują szereg urozmaiconych sposobów, aby ich produkty wyróżniały się na tle innych. Istnieje jednak urządzenie, które łączy wszystkich przedsiębiorców związanych z tą częścią przemysłu spożywczego. 

Nowoczesny piec konwekcyjny w przemyśle piekarniczym

piec konwekcyjny z podświetleniemJak wspomniano w tytule, urządzeniem tym jest piec konwekcyjny. Powszechnie używany i uznawany za najlepsze rozwiązanie wśród mniejszych i większych producentów pieczywa i produktów cukierniczych. Piekarnictwo kojarzy nam się z tradycyjnymi, rodzinnymi piekarniami prowadzonymi od pokoleń. Wypiek chleba kojarzymy natomiast ze starodawnym murowanym piecem, który trzeba było starannie przygotować, aby móc w nim cokolwiek upiec. Nasze babcie często posiadały w swoich domach właśnie te tradycyjne piece. Aby wypiek mógł dojść do skutku najpierw należało dobrze napalić w piecu, następnie rozgarnąć rozżarzone węgle pod ścianki pieca. Sposobem na sprawdzenie odpowiedniej temperatury w piecu było umieszczenie w nim niewielkiej cienkiej warstwy mąki. Gdy mąka się spaliła na kolor kremowy piec był gotowy do pieczenia. W dzisiejszych czasach takie rozwiązania nie sprawdzają się przy produkcji większej ilości pieczywa i innych wypieków. Wyjątkiem są gospodarstwa agroturystyczne i skanseny, co jest oczywiste. Sporym usprawnieniem produkcji w cukierniach i piekarniach jest piec konwekcyjny z podświetleniem. Dzięki jego zastosowaniu możemy piec w jakiej temperaturze chcemy. Za jednym razem możemy włożyć do takiego pieca kilka blach, co daje dużą oszczędność energii. 

Rozwiązanie to wykorzystują nie tylko typowe piekarnie i cukiernie, ale również większe supermarkety. Trudno porównywać jakość wytwarzanych przez nie produktów, które często są wypiekane z mrożonych gotowych półproduktów, z wypiekami mniejszych piekarni i cukierni. Wniosek jest jednak taki, że użycie pieca konwekcyjnego w przemyśle spożywczym jest rozwiązaniem, które pozwala również kontrolować nasze wypieki.